Seekh kebabs

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne baranie kebaby - doskonałe na letnie grillowanie.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • KEBABY:
    - jagnięcina lub baranina: 400 gramów
    - żółta cebula (posiekana): 1 sztuka
    - papryczki chilli (oczyszczone, bez pestek): 2 sztuki
    - mąka z ciecierzycy: 2 łyżki
    - kumin, sól: 1 łyżeczka
    - słodka papryka, czarny pieprz: 0.5 łyżeczki
    - cynamon, ziele angielskie, kwiat muszkatu, imbir: 0.25 łyżeczki
    SOS JOGURTOWY:
    - gęsty jogurt naturalny: 200 gramów
    - suszona mięta: 3 łyżeczki
    - oliwa: 2 łyżki
    DIP Z BAKłAżANA:
    - bakłażan: 1 sztuka
    - ziarna sezamu: 1 łyżka
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - czosnek: 2 ząbki
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Seekh kebabs - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Umytego bakłażana układamy na blasze i pieczemy przez 90 minut. Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni. Gdy wystygną rozcieramy je w moździerzu. Z upieczonego bakłażana wybieramy miąższ (sok także zachowujemy) i miksujemy go z czosnkiem, sokiem z cytryny, sezamem, oliwą i solą.
  • Baranina 2. Mięso mielimy razem z cebulą i chilli (jagnięcinę wystarczy raz, baraninę należy zemleć dwukrotnie). Dodajemy mąkę, natkę pietruszki i przyprawy. Wyrabiamy na jednolitą masę, odstawiamy do lodówki na 2 godziny.

    Polecam doskonałą krajową baraninę z firmy Połonina. Jest pyszna i znacznie tańsza niż ta z Nowej Zelandii.
  • 3. Jogurt mieszamy z miętą i oliwą, odstawiamy w chłodne miejsce.
  • 4. Schłodzoną mięsną masą oblepiamy patyczki do szaszłyków. Kebaby pieczemy na mocno rozgrzanym grillu po 3 - 4 minuty z każdej strony.
  • 5. Kababy podajemy z sosem jogurtowym i dipem z bakłażana. Idealnym dodatkiem będzie chleb lawasz lub pita.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Piknik Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować