1.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Umytego bakłażana układamy na blasze i pieczemy przez 90 minut. Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni. Gdy wystygną rozcieramy je w moździerzu. Z upieczonego bakłażana wybieramy miąższ (sok także zachowujemy) i miksujemy go z czosnkiem, sokiem z cytryny, sezamem, oliwą i solą.
2.Mięso mielimy razem z cebulą i chilli (jagnięcinę wystarczy raz, baraninę należy zemleć dwukrotnie). Dodajemy mąkę, natkę pietruszki i przyprawy. Wyrabiamy na jednolitą masę, odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Polecam doskonałą krajową baraninę z firmy Połonina. Jest pyszna i znacznie tańsza niż ta z Nowej Zelandii.
3.Jogurt mieszamy z miętą i oliwą, odstawiamy w chłodne miejsce.
4.Schłodzoną mięsną masą oblepiamy patyczki do szaszłyków. Kebaby pieczemy na mocno rozgrzanym grillu po 3 - 4 minuty z każdej strony.
5.Kababy podajemy z sosem jogurtowym i dipem z bakłażana. Idealnym dodatkiem będzie chleb lawasz lub pita.
Komentarze