Ścierka opolska

4.49 (198 ocen)

Zupa z drobnych klusek gotowana na mleku.Nazwa pochodzi od ścierania rękoma jajka z mąką do uzyskania ala posypek lub jeśli jest twarde to ścieraniu na tarce.Zupa bardzo lubiana przez dzieci,podawana chorym i starszym osobą.

Składniki:

  • 1,5 l mleka
    4-5 łyżek mąki pszennej
    1 jajo
    1 żółtko
    sól
    cukier
Wystaw ocenę:

4.49 (198 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Ścierka opolska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować.Do wykonania ścierki(klusek) są trzy sposoby:
  • 2. (I )Do szklanki wybić jajko i żółtko,dodać mąkę i wymieszać wlać na gotujące się mleko doprawić solą i cukrem.Sposób
  • 3. (II)na stolnicę wysypać mąkę zrobić zagłębienie i dodać jajka. Rozcierać mąkę z jajkami palcami tak aby powstały okruchy ciasta(posypka)wrzucić na gotujące mleko doprawić do smaku.
  • 4. (III) sposób to gdy ciasto nam nie chcący zrobi się za gęste dosypujemy jeszcze mąki i ścieramy na tarce prosto do gotującego się mleka ,doprawiamy do smaku.Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować