Zupa z drobnych klusek gotowana na mleku.Nazwa pochodzi od ścierania rękoma jajka z mąką do uzyskania ala posypek lub jeśli jest twarde to ścieraniu na tarce.Zupa bardzo lubiana przez dzieci,podawana chorym i starszym osobą.
Ścierka opolska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko zagotować.Do wykonania ścierki(klusek) są trzy sposoby:
2. (I )Do szklanki wybić jajko i żółtko,dodać mąkę i wymieszać wlać na gotujące się mleko doprawić solą i cukrem.Sposób
3.(II)na stolnicę wysypać mąkę zrobić zagłębienie i dodać jajka. Rozcierać mąkę z jajkami palcami tak aby powstały okruchy ciasta(posypka)wrzucić na gotujące mleko doprawić do smaku.
4.(III) sposób to gdy ciasto nam nie chcący zrobi się za gęste dosypujemy jeszcze mąki i ścieramy na tarce prosto do gotującego się mleka ,doprawiamy do smaku.Smacznego.
Komentarze