SCHUPFNUDELN

4.5 (186 ocen)

Niemieckie kluseczki, smażone na maśle. Znakomity dodatek do mięsa, nam bardzo zasmakowało i na pewno powtórzymy. Są pyszne nawet bez żadnych dodatków. Smakują na ciepło, na zimno, dobre nawet na następny dzień. Porcja wystarczy spokojnie na 4 osoby.

Składniki:

  • - 500 g puree z ziemniaków
    - 250 g mąki
    - 1 jajko
    - 100 g klarowanego masła
    - sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne Puree

Schupfnudeln - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • schupfnudeln 1. Do miski wrzucamy puree, mąkę, jajko oraz przyprawy. Wyrabiamy na gładką masę, będzie trochę twarda. Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę, kształtujemy rulon, kroimy na małe kawałki. Z kawałków formujemy kluseczki.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy kluski z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować