Zrobiłam je bez przekonania, ale są rewelacyjne, mięsko w środku jest soczyste i miękkie, doskonale komponuje się z ziemniaczaną panierką. Na pewno będę je robić częściej.
Składniki:
4 kotlety wieprzowe bez kości
4 średnie ziemniaki
2 łyżki mąki pszennej
jajko
2 łyżeczki majeranku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
olej do smażenia
Schabowy w ziemniaczanej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć,osuszyć. Rozbić z obu stron i naciąć w kilku miejscach krawędzie (aby kotlet się nie wybrzuszał w czasie smażenia). Przyprawić solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce.
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, odsączyć nadmiar soku na sitku, dodać mąkę, natkę, jajo, majeranek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać na jednolitą masę.
Rozgrzać olej na patelni, kotlety zamaczać w cieście tak aby pokryło całą powierzchnię (można najpierw kotlety obtoczyć w mące wtedy ciasto lepiej się przykleja). Smażyć na gorącym oleju na ciemnozłoty kolor.
Podawać z ulubionymi surówkami
Komentarze