Schabowy w kukurydziano-paprykowej panierce

0 (0 ocen)

  • 25 min

Prosta propozycja podania schabowego w innej niż zwykle odsłonie. Panierka z płatków kukurydzianych i czerowenej mielonej papryki nadaje mu wyrazistego smaku.

  • 25 min

Składniki:

  • -kotlety schabowe : 4 sztuki
    -jajko
    -płatki kukurydziane (bez dodatków) : 2 szklanka
    -mielona słodka czerwona papryka : 1 łyżka
    -sól : 1 łyżka
    -pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
    -olej do smażenia np. rzepakowy : 40 ml
    -masło 2 łyżki

    dodatki do obiadu/propozycja :
    -purée z młodych ziemniaków ze śmietaną i prażoną cebulką : 8 łyżek
    -ogórki kiszone lub konserwowe : 8 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Schabowy

Schabowy w kukurydziano-paprykowej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety umyć, rozbić tłuczkiem do mięsa, posypać z obu stron solą i pieprzem. Jajko roztrzepać widelcem.
  • 2. Płatki kukurydziane zmiksować z mieloną czerwoną papryką ( można również rozbić tłuczkiem na miazgę w szczelnym woreczku foliowym).
  • 3. Kotlety moczyć w jajku, obtoczyć w panierce z płatków kukurydzianych, smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Zmniejszyć ogień, na każdym kotlecie położyć porcję masła, dusić pod przykryciem 6-8 minut. Podawać na przykład z purée z młodych ziemniaków ze śmietaną i prażoną cebulką oraz ogórkiem kiszonym.

Porady

Płatki kukurydziane można zmiksować z papryką słodką lub ostrą według upodobań. Jajko można roztrzapać z odrobiną ulubionej musztardy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować