Schabowy pod kolorową pierzynką

5 (194 ocen)

  • 30 min

Zwykły schabowy już nam się znudził, wiec troszeczkę go udoskonaliliśmy. Teraz jest rewelacyjny aż rozpływa się w ustach jest kolorowy i zachęca do jedzenia. Na widok takiego schabowego aż ślinka cieknie :)

  • 30 min

Składniki:

  • 6 plastrów schabu bez kości (1cm)
    0,35 kg pieczarek
    1 duża cebula
    0,20 kg żółtego sera
    3 jajka
    pęczek szczypiorku
    majonez
    ketchup
    sól i pieprz
    przyprawa uniwersalna
    panierka
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Schabowy

Schabowy pod kolorową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smażymy schabowe 1. Schabowe rozbijamy, posypujemy solą, pieprzem, przyprawa uniwersalna, obtaczamy w jajku i w panierce.
  • złocisty kolor 2. Smażymy na rozgrzanym oleju na ładny złocisty kolor.
  • pieczarki z cebulką 3. Pieczarki kroimy w plasterki, natomiast cebulę bardzo drobno. Razem podsmażamy na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • ser 4. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • schabowe 5. Schabowe układamy na blaszce. Na schabowe wykładamy podsmażone pieczarki z cebulką, polewamy ketchupem, majonezem, posypujemy solą i pieprzem.
  • schabowe 6. Na sam koniec posypujemy startym żółtym serem i do dekoracji polewamy jeszcze raz ketchupem. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni tak aby ser się rozpuścił. (około 10 minut)
  • gotowe danie 7. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy szczypiorkiem. Smacznego:)

Porady

Fajnie się komponuje z surówką i frytkami, smakuje rewelacyjnie:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować