Schabowy po góralsku

4.5 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem szczęśliwą żoną i mamą dwóch córek i synka. Skończyłam szkołę gastronomiczną. Chętnie gotuję dla rodziny i wymyślam nowe dania.

Składniki:

  • schab bez kości (wielkość kawałka zależna od liczby porcji)
    szynka wędzona (cieniutko krojona, np. parmeńska, ale ja użyłam ogonówki wędzonej)
    żółty ser wędzony
    jajko
    bułka tarta
    sól, pieprz
    tłuszcz do smażenia
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Schabowy po góralsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schabowy po góralsku 1. Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na plastry, cienko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, a następnie panierujemy w rozkłóconym jajku i tartej bułce. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy kotlety (na wolnym ogniu) z obu stron na jasnozłoty kolor.
  • 2. Na usmażonych kotletach układamy po dwa plastry szynki, a następnie przykrywamy je dwoma plastrami wędzonego sera.
  • 3. Tak przygotowane kotlety zapiekamy w piekarniku, aż ser lekko się roztopi. Podajemy bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, posypane drobno
    posiekanym szczypiorkiem.

Porady

● Do takich schabowych doskonale pasuje duszona kiszona kapusta doprawiona do smaku kminkiem oraz ziemniaki z wody. ● Przed panierowaniem kotlety można natrzeć roztartym czosnkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować