Schabowy na grzybową nutę.

0 (0 ocen)

  • 40 min

Danie pachnace grzybami.

  • 40 min

Składniki:


  • 2 szt kotlety schabowe
    1 szt jajko
    1 łyzka mąka
    2 łyzki bułka tarta
    1 łyzka grzyby suszone mielone
    wg potrzeb olej do smażenia
    25 dag pieczarki
    1 szt kostka grzybowa
    1 woreczek kasza gryczana
    do smaku sól
    do smaku pieprz
    1 łyżeczka masło

Schabowy na grzybową nutę. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schabowy na grzybową nutę. 1. Kotlety schabowe rozbić dość cienko,posolić i oprószyć pieprzem.Bułkę tartą wymieszać z mielonumi suszonymi grzymami,jajko roztrzepać,lekko osolić.
    Na patelni rozgrzać olej kotlety panierować w mące,jajku oraz bułce i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.Po usmażeniu wstawić je do ciepłego piekarnika.
    W garnku zagotować wodę z dodatkiem kostki grzybowej,umyć kaszę,włożyć ją do wrzątku i ugotować na sypko.
    Pieczarki po umyciu i osuszeniu kroimy w plasterki,wkładamy na patelnię i smażymy na łyżeczce masła do odparowania płynu,nastepnie je solimy i posypujemy pieprzem.
    Ugotowaną kaszę mieszamy z 2-3 łyzkami tłuszczu pozostałego ze smażenia kotletów i mieszamy z 1/3 usmażonych pieczarek.
    Kaszę wykładamy na talerze ,obok kotlet obłożony pozostałymi pieczarkami i obiadek gotowy.

Porady

Do przygotowania potwary możemy użyć mrozonych lesnych grzybów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy