Schabowy makaron

4.5 (162 ocen)

  • 15 min

Nie raz bywa, że zostaną z wczorajszego obiadu schabowe. Wtedy są już zbyt twarde, aby je zjeść na sucho z ziemniakami. Dlatego polecam moją alternatywę, która znika w mig.

  • 15 min

Składniki:

  • 3 kotlety schabowe panierowane, najlepiej z wczorajszego obiadu;
    1 duży przecier pomidorowy 350ml
    1 słoik młodej marchewki z groszkiem
    1 bulionetka z Knorra (drobiowa)
    Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    Pół opakowania makaronu świderki z mąki durum.
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Schabowy makaron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schabowe pokroić w większą kostkę i przysmażyć na suchej patelni. Marchewkę z groszkiem odcedzić na sitko i dodać do mięsa.
  • 2. Wlać przecier pomidorowy, doprowadzić do gotowania, od czasu do czasu mieszając.
  • 3. Sos mięsny przyprawić bulionetką, solą, pieprzem i mieloną papryką. Jeszcze raz zagotować. Jeżeli będzie za gęsty dolać odrobinę wody.
  • 4. Do naczynia, np. miarki plastikowej wlać odrobinę sosu i wymieszać ze 2 łyżkami śmietany. Całość dodać do sosu i wymieszać.
  • 5. Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Świderki polać sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.49 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Schabowy przekładaniec

4.49 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Schabowy przekładaniec

Kasia_S idealny na ciepło na obiad ale będzie również smakował na zimno na kanapki 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować