Schabowe zapiekane z warzywami

4.48 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tradycyjny kotlet schabowy zapiekany z mieszanką warzywną i serem żółtym.Pyszna propozycja zarówno na niedzielny jak i codzienny obiad.

Składniki:

  • Kotlety:
    4-5 plastrów schabu wieprzowego
    sól , pieprz
    1 jajko
    5 łyżek mleka
    mąka pszenna do panierowania
    bułka tarta do panierowania
    smalec do smażenia
    Warzywa:
    8 pieczarek
    1 cebula
    1/2 małej cukinii
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 łyżeczki sosu piri-piri
    sól , pieprz
    olej rzepakowy do smażenia
    100g. tartego sera żółtego
Wystaw ocenę:

4.48 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Schabowy Ser

Schabowe zapiekane z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety:Każdy plaster mięsa rozbić cienko , oprószyć solą i pieprzem.
    Panierować w mące , jajkach roztrzepanych z mlekiem oraz w bułce tartej.
    Smażyć rumiane kotlety na rozgrzanym smalcu.
    Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
  • 2. Warzywa:Wszystkie warzywa pokroić w kostkę.
    Na patelni rozgrzać olej rzepakowy , zeszklić cebulę , dodać paprykę oraz cukinie , po chwili dołożyć pieczarki.
    Dusić do odparowania płynu.
    Doprawić sosem piri-piri , solą i pieprzem.
  • 3. Każdy kotlet posypać serem żółtym , położyć warzywa , posypać ponownie serem.
    Zapiekać około 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować