Ziarno słonecznika doskonale się sprawdzi w roli panierki kotletów schabowych czy piersi z kurczaka,polecam na chrupiący zdrowy obiad.
30 min
Składniki:
4-5 plastrów schabu bez kości
2 jajka
15 dag mąki pszennej
150 ml mleka
sól morska do smaku
pieprz kolorowy do smaku
czubrica czerwona do smaku
30 dag pestek słonecznika
olej ryżowy do smażenia
Schabowe w pestkach słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem.Wkładamy do foliowego woreczka i rozbijamy tłuczkiem,oprószamy czubricą do smaku.Odstawiamy na 10 minut aby mięso naszło przyprawą.
Z jajek,mleka i mąki robimy ciasto naleśnikowe,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pestki słonecznika wysypujemy na płaski talerz.
Kotlety panierujemy w cieście a następnie w pestkach smażymy wolno na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Podajemy z bukietem ulubionych surówek.
Komentarze