Schabowe w cebuli

5 (160 ocen)

Tradycyjne schabowe, ale troszkę inaczej. Bardzo kruche, o delikatnym cebulowym posmaku.

Składniki:

  • 4 plastry schabu bez kości
    1 duża cebula
    1 duże jajko
    2 łyżki mleka lub wody
    3/4 szklanki bułki tartej
    sól
    pieprz
    tłuszcz do smażenia (olej, masło klarowane lub smalec)
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Schabowe w cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso rozbijamy, każdy kotlet solimy z obu stron. Cebulę kroimy na plastry.
  • 2. Przekładamy mięso plastrami cebuli (na spodzie i na wierzchu też powinna być cebula). Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.
  • 3. W głębokim talerzu roztrzepujemy jajko z mlekiem lub wodą i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.
  • 4. Cebulę odkładamy, a kotlety panierujemy w bułce tartej, następnie w jajku i ponownie w bułce tartej. Dociskamy panierkę. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano.
  • 5. Usmażone kotlety trzymamy w cieple (np. w lekko podgrzanym piekarniku), a na tłuszczu pozostałym po smażeniu kotletów podsmażamy cebulę.
  • 6. Kotlety podajemy z ziemniakami okraszonymi cebulą i z dowolną sałatką (surówką).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować