Tradycyjne schabowe, ale troszkę inaczej. Bardzo kruche, o delikatnym cebulowym posmaku.
Składniki:
4 plastry schabu bez kości
1 duża cebula
1 duże jajko
2 łyżki mleka lub wody
3/4 szklanki bułki tartej
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia (olej, masło klarowane lub smalec)
Schabowe w cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso rozbijamy, każdy kotlet solimy z obu stron. Cebulę kroimy na plastry.
2.Przekładamy mięso plastrami cebuli (na spodzie i na wierzchu też powinna być cebula). Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.
3.W głębokim talerzu roztrzepujemy jajko z mlekiem lub wodą i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.
4.Cebulę odkładamy, a kotlety panierujemy w bułce tartej, następnie w jajku i ponownie w bułce tartej. Dociskamy panierkę. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano.
5.Usmażone kotlety trzymamy w cieple (np. w lekko podgrzanym piekarniku), a na tłuszczu pozostałym po smażeniu kotletów podsmażamy cebulę.
6.Kotlety podajemy z ziemniakami okraszonymi cebulą i z dowolną sałatką (surówką).
Komentarze