0,5 kg schabu w jednym kawałki (albo polędwicy czy też karkówki),
ok. 50 g mrożonego szpinaku,
ząbek czosnku,
łyżeczka suszonych płatków papryki (albo suszone pomidory w płatkach),
pół łyż. czubrycy,
sól,
kolorowy pieprz,
duża szczypta suszonego tymianku,
łyżka oliwy.
Schabowe rollo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek posiekać. Pieprz rozetrzeć w moździerzu. Szpinak rozmrozić, smażyć na oliwie. Dodać czosnek, pieprz, sól, czubrycę i płatki papryki. Dolać pół szklanki wody. Dusić do momentu całkowitego wyparowania wody.
2.Mięso nacinać w koło, by uzyskać jak najdłuższy kawałek mięsa. Następnie oprószyć solą i wyłożyć na nie masę szpinakową.
3.Schab zawinąć w rulon. Obwiązać nitką, żeby zachował swój kształt. Obsmażyć z każdej strony i wyłożyć na blaszkę. Piec 45 minut w 200 stopniach.
Porady
Można użyć oczywiście świeżego szpinaku, ale trzeba go dokładnie odparować.
Komentarze