schabowe rollo

0 (0 ocen)

  • 55 min

Pomysł na niedzielny obiad.

  • 55 min

Składniki:

  • 0,5 kg schabu w jednym kawałki (albo polędwicy czy też karkówki),
    ok. 50 g mrożonego szpinaku,
    ząbek czosnku,
    łyżeczka suszonych płatków papryki (albo suszone pomidory w płatkach),
    pół łyż. czubrycy,
    sól,
    kolorowy pieprz,
    duża szczypta suszonego tymianku,
    łyżka oliwy.

Schabowe rollo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek posiekać. Pieprz rozetrzeć w moździerzu. Szpinak rozmrozić, smażyć na oliwie. Dodać czosnek, pieprz, sól, czubrycę i płatki papryki. Dolać pół szklanki wody. Dusić do momentu całkowitego wyparowania wody.
  • schab ze szpinakiem 2. Mięso nacinać w koło, by uzyskać jak najdłuższy kawałek mięsa. Następnie oprószyć solą i wyłożyć na nie masę szpinakową.
  • 3. Schab zawinąć w rulon. Obwiązać nitką, żeby zachował swój kształt. Obsmażyć z każdej strony i wyłożyć na blaszkę. Piec 45 minut w 200 stopniach.

Porady

Można użyć oczywiście świeżego szpinaku, ale trzeba go dokładnie odparować.

Komentarze

Podobne przepisy