Schabowe pączki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dla odmiany, wytrawny pączek ze schabu, przeplatany boczkiem, pieczarką i serem. Smażony na głębokim oleju.

  • 30 min

Składniki:

  • Na dwie porcje:

    2 plastry schabu (ok 2cm jeden)
    ok 12 cieniutkich plasterków boczku (najlepiej długie)
    2 pieczarki
    ok 4 plasterki sera salami wędzonego (może być zwykły)
    sól, pieprz do smaku
    3 łyżki mąki
    1 jajko
    8 łyżek bułki tartej
    ok 350ml oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Schabowy

Schabowe pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schab nacinamy 1. Schab oprószamy solą i pieprzem, rozbijamy na cienki płat. Nacinamy na 3 części wzdłuż.
  • Owijamy boczkiem 2. Każdą część owijamy boczkiem i zaplatamy w warkocz
  • Wkładamy kawałki pieczarek i sera 3. Pomiędzy wkładamy pokrojone cząstki pieczarek i plasterki sera.
  • Warkocz formujemy na kształt pączka 4. Warkocz zakręcamy w spiralę i mocno ściskamy tak by powstał nasz "pączek".
  • Pączki w panierce 5. Delikatnie oprószamy mąką, moczymy w jajku i bułce tartej.
  • Smażymy 6. "Pączki" smażymy na rozgrzanym oleju na małym ogniu, ok 7minut z jednej strony (zależy od intensywności płomienia)- najlepiej w małym rondelku.
    Podajemy na ciepło z sałatą i ziemniaczkami lub frytkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Schab Sery Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować