Schabowe kieszonki ze szpinakiem i prosciutto

0 (0 ocen)

  • 30 min

Takie kieszonki można nadziać ulubionymi dodatkami, np. śliwkami, morelami, kapustą, serem, czym tylko chcecie. Ja, że jestem regularnym szpinakożercom inaczej nie mogłam ich przyrządzić :)

  • 30 min

Składniki:

  • 4 plastry schabu
    1 opakowanie świeżego szpinaku
    2 łyżki masła
    3 ząbki czosnku
    4 plastry szynki prosciutto
    sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra

    do panierki:

    jajko
    mąka
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Schabowy

Schabowe kieszonki ze szpinakiem i prosciutto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdy plaster nacinamy tworząc tzw. kieszonki ( ważne, aby schab miał odpowiednią grubość, ok 2 - 3 cm, inaczej może się rozpaść). Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy na niego szpinak i podsmażamy. Gdy szpinak się poddusi, doprawiamy go solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • image-0ngb1eq 2. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i wędzoną. Każdego kotlecika nadziewamy 1 plastrem szynki prosciutto i 1 łyżką szpinaku. Panierujemy w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej.
  • 3. Kieszonki smażymy na małym ogniu z każdej strony, aż się przyrumienią. Podajemy z ziemniakami i surówką z marchewki i jabłka.

Porady

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/01/schabowe-kieszonki-ze-szpinakiem-i.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka parmeńska (prosciutto) Schab Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować