Schabik z patelni, sos grzybowy i puree musztardowe

4.48 (192 ocen)

  • 60 min

Obiadek niedzielny , skladający się z mięska , sosu i puree. surówkę polecam z kapusty kiszonej.

  • 60 min

Składniki:

  • schab 3-4 porcje

    sos grzybowy:
    1 łyżka grzybów suszonych utłuczonych w moździerzu
    1/4 cebuli
    szczypta chili w płatkach
    szczypta pieprzu
    sól
    szczypta estragonu
    1 szkl wody
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    1 łyżka śmietany

    puree musztardowe
    700 g ziemniaków
    pół szkl mleka
    2 łyżki śmietany
    1 łyżeczka oliwy
    sól
    pieprz
    łyżka musztardy
Wystaw ocenę:

4.48 (192 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Schabik z patelni, sos grzybowy i puree musztardowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić, dodać mleko, śmietanę i musztardę, przyprawić solą i pieprzem i zmiksować.

    sos grzybowy: Suszone grzyby i przyprawy wymieszać mąką kukurydzianą dodać posiekaną cebulę i rozmieszać całość ze szklanką wody dodać oliwę i zagotować sos ciągle mieszając. Gotować ok 7-10 min , w razie potrzeby dodać odrobinę wody, następnie sos zmiksować blenderem , dodać śmietanę i ponownie doprowadzić do wrzenia..

    Mięso lekko rozbić młotkiem posypać solą i pieprzem, usmażyć na zloty kolor z obu stron.

Porady

Do obiadu podałam surówkę z kiszonej kapusty ale to polecam wedle uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować