SCHAB ZE ŚLIWKAMI

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Delikatny kruchy schab ze śliwkami. Wyśmienity także na kanapkę.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • - 1kg schabu
    - 20dag suszonych śliwek
    - sól, pieprz
    - czosnek granulowany
    - mielona papryka słodka
    - majeranek
    - bazylia
    - ok. 0,5 szkl. oleju
    - 1 łyżka mąki
    - 1 łyżka śmietany kremówki.

Schab ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy i nożem przez środek robimy otwór. Nakładamy ciasno śliwki. Przekładamy schab do naczynia żaroodpornego, polewamy olejem i posypujemy z obu stron przyprawami. Odstawiamy na godzinę.
  • 2. Pieczemy 1 godzinę w 180°C. Powstały sos przelewamy do rondelka wlewamy ok. 0,5 szkl wody, zagotowujemy, wsypujemy łyżkę mąki mieszamy. Wlewamy śmietankę i mieszamy. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Schab kroimy w plastry i podajemy z sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy