Schab zapiekany w kurkach

4.49 (150 ocen)

Zapiekany schab z kurkami jest soczysty. Podałam go z ziemniakami i surówką ze świeżej kapusty.

Składniki:

  • 800 g schabu bez kości
    1 cebula
    2,5 szk kurek
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    mix chili scoth bonnet do smaku
    2 łyżki masła
    1 szk śmietany 30 %
    2 łyżki grubo pokrojonego koperku ( użyłam mrożonego )
Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab zapiekany w kurkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę.
    Kurki oczyścić.
    Schab pokroić na kotlety ( ja miałam 7 szt ).
    Każdy schab oprószyć solą, pieprzem i mixem chili.
    Naczynie żaroodporne posmarować masłem i ułożyć w nim plastry schabu.
  • 2. Na patelni roztopić masło, wrzucić cebule razem z kurkami i na mocnym ogniu smażyć minutę.
    Następnie wyłączyć ogień, dodać sól i pieprz do smaku, wlać śmietanę i wymieszać.
    Tak przygotowanym sosem zalać schab i posypać koperkiem.
    Naczynie żaroodporne z zawartością wstawić do zimnego piekarnika.
  • 3. Termostat nastawić na 180 stopni a zegar na 40 minut.
    Po upływie czasu na zegarze danie będzie gotowe do spożycia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować