Schab zapiekany w kapuście

4.46 (178 ocen)

  • 60 min

Wraz z sukcesywnym obniżaniem się temperatury zaczynamy mieć ochotę na coraz bardziej pożywne jedzenie. Ta propozycja właśnie taka jest - konkretna :)

  • 60 min

Składniki:

  • 800 gramów schabu bez kości
    1 kg kiszonej kapusty
    2 cebule
    400 gramów kwaśnej śmietany 18%
    400 ml mocno doprawionego pieprzem bulionu (może być drobiowy, warzywny, wołowy)
    3 ząbki czosnku
    2 płaskie łyżki mąki pszennej
    sól, czarny pieprz
Wystaw ocenę:

4.46 (178 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Schab zapiekany w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xxx 1. Kapustę przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna, odcisnąć, pokroić, wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować pod przykryciem do miękkości (wywar ma być praktycznie całkowicie zredukowany).
    Cebule posiekać, zeszklić na oleju (na smalcu również będzie super), dodać do kapusty.

    Schab umyć, osuszyć, pokroić na plastry, posypać solą i pieprzem, obsmażyć na złoto, najlepiej na smalcu.

    Płaskie żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, na dno wyłożyć połowę ugotowanej kapusty, na kapuście poukładać kotlety.
  • xxx 2. Śmietanę wymieszać dokładnie z mąką, dodać szczyptę soli i sporo pieprzu, wymieszać z pozostałą kapustą, przykryć nią mięso.
  • 3. Naczynie niczym nie przykrywać, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Śmietana Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować