Schab zapiekany pod pierzynką z gąsek

0 (0 ocen)

Jest to pomysł na sycący jesienny obiad, bowiem gąski rosną właśnie o tej porze roku. Możemy cieszyć się ich smakiem także zimą, jeśli zamrozimy sobie porcję tych smacznych grzybów.

Składniki:



  • 350g gąsek,
    200g sera żółtego,
    500g schabu bez kości,
    1 cebula,
    2 ząbki czosnku,
    zioła prowansalskie,
    sól,
    pieprz,
    słodka papryka,
    olej do smażenia

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab zapiekany pod pierzynką z gąsek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • schab 1. Gąski dokładnie opłucz i odstaw, żeby dobrze obeschły. Wówczas ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu grzyby posiekaj. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Zrumień ją na oleju, pod koniec dodaj posiekany drobno czosnek, następnie dodaj grzyby i smaż razem około 5 minut, dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i dużą szczyptą ziół prowansalskich. Schab pokrój na 4-5 plastrów i lekko rozbij (najlepiej przez folię). Każdy z plastrów oprósz solą i pieprzem i obsmaż na oleju.
  • schab 2. Plastry schabu ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wyłóż na nie porcję farszu grzybowego. Całość posyp startym żółtym serem i zapiecz około 15-20 minut w piekarniku w 200 stopniach, aż do rozpuszczenia sera. Podawaj z ziemniakami i surówką. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gąski Grzyby Mięso Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować