Jest to pomysł na sycący jesienny obiad, bowiem gąski rosną właśnie o tej porze roku. Możemy cieszyć się ich smakiem także zimą, jeśli zamrozimy sobie porcję tych smacznych grzybów.
Składniki:
350g gąsek,
200g sera żółtego,
500g schabu bez kości,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
zioła prowansalskie,
sól,
pieprz,
słodka papryka,
olej do smażenia
Schab zapiekany pod pierzynką z gąsek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gąski dokładnie opłucz i odstaw, żeby dobrze obeschły. Wówczas ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu grzyby posiekaj. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Zrumień ją na oleju, pod koniec dodaj posiekany drobno czosnek, następnie dodaj grzyby i smaż razem około 5 minut, dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i dużą szczyptą ziół prowansalskich. Schab pokrój na 4-5 plastrów i lekko rozbij (najlepiej przez folię). Każdy z plastrów oprósz solą i pieprzem i obsmaż na oleju.
2. Plastry schabu ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wyłóż na nie porcję farszu grzybowego. Całość posyp startym żółtym serem i zapiecz około 15-20 minut w piekarniku w 200 stopniach, aż do rozpuszczenia sera. Podawaj z ziemniakami i surówką. Smacznego!
Komentarze