Schab z żurawinowej galarecie

0 (0 ocen)

Wyborny schab w galarecie to smaczny pomysł na świąteczną przystawkę.

Składniki:

  • 300 g schabu bez kości
    po kawału korzenia marchewki,pietruszki i selera
    liść laurowy
    kulka ziela angielskiego
    kulka pieprzu czarnego
    4 łyżeczki żurawiny do mięs
    10 suszonych żurawin
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki żelatyny
    sól
    ponadto:
    3 plasterki ugotowanej marchewki
    3 plasterki ogórka korniszona
    3 plasterki pieczarki marynowanej
    natka pietruszki

Schab z żurawinowej galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać,włożyć do garnka,dodać obrane warzywa,liść laurowy, ziele angielskie i pieprz zalać wodą,posolić i gotować około 35 minut.
    Wyjąć z wywaru,ostudzić i pokroić na plastry.
  • 2. Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody.
    Z pozostałego wywaru odlać szklankę,przecedzić przez sitko,dodać żurawinę do mięs i ponownie zagotować,zdjąć z ognia dodać napęczniałą żelatynę sok z cytryny oraz suszoną żurawinę,dokładnie wymieszać,ostudzić.
  • 3. Na talerzu ułożyć plastry mięsa,na nich plasterki marchewki,pieczarek oraz ogórka,całość zalać gęstniejącą galaretą.Udekorować natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy