Schab z ziołami i suszonymi pomidorkami

0 (0 ocen)

Pyszny, soczysty, aramatyczny schabik

Składniki:

  • - 1,3 kg schabu wieprzowego bez kości
    - garść świeżej bazylii
    - garść świeżej natki pietruszki
    - 4 ząbki czosnku
    - 8 suszonych pomidorów ( takich z zalewy oliwowej) + zalewa
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny

Schab z ziołami i suszonymi pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schab z ziołami i suszonymi pomidorami 1.
    Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacinamy na wierzchu delikatnie nożem tak, aby nacięcia były głębokie ale nie przecięły mięsa na pół. Mniej więcej tak to ma wyglądać :
  • Schab z ziołami i suszonymi pomidorami 2. Bazylię, pietruszkę drzemy na kawałeczki . Drzemy, gdyż podczas cięcia nożem za dużo nam "dobroci" z ziół ucieka. Pomidory kroimy w kawałeczki, czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy łyżkę zalewy z pomidorów i mieszamy. Schab obsypujemy solą i pieprzem. W zagłębienia wkładamy naszą ziołowo - pomidorową masę. Całość związujemy sznurkiem, żeby "zszyć" nacięcia i uformować zgrabną pieczeń.
  • Schab z ziołami i suszonymi pomidorami 3. Znów odrobinę posypujemy solą i pieprzem a następnie wykorzystując olej z zalewy obsmażamy mięso z każdej strony. Po obsmażeniu układamy mięso w naczyniu żaroodpornym , zalewamy tłuszczem ze smażenia, zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( przy termoobiegu- bez termoobiegu 180C) i pieczemy 75 minut, zdejmujemy folię o dopiekamy jeszcze 15-20 min. Mięso należy wyjąć z piekarnika i odstawić na co najmniej 15 minut żeby odstało swoje i wtedy dopiero można kroić.

Porady

Mięso można upiec też w rękawie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Suszone pomidory Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować