Schab z ziołami i suszonymi pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacinamy na wierzchu delikatnie nożem tak, aby nacięcia były głębokie ale nie przecięły mięsa na pół. Mniej więcej tak to ma wyglądać :
2.Bazylię, pietruszkę drzemy na kawałeczki . Drzemy, gdyż podczas cięcia nożem za dużo nam "dobroci" z ziół ucieka. Pomidory kroimy w kawałeczki, czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy łyżkę zalewy z pomidorów i mieszamy. Schab obsypujemy solą i pieprzem. W zagłębienia wkładamy naszą ziołowo - pomidorową masę. Całość związujemy sznurkiem, żeby "zszyć" nacięcia i uformować zgrabną pieczeń.
3.Znów odrobinę posypujemy solą i pieprzem a następnie wykorzystując olej z zalewy obsmażamy mięso z każdej strony. Po obsmażeniu układamy mięso w naczyniu żaroodpornym , zalewamy tłuszczem ze smażenia, zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( przy termoobiegu- bez termoobiegu 180C) i pieczemy 75 minut, zdejmujemy folię o dopiekamy jeszcze 15-20 min. Mięso należy wyjąć z piekarnika i odstawić na co najmniej 15 minut żeby odstało swoje i wtedy dopiero można kroić.
Komentarze