Schab z suszonymi owocami na winie

5 (187 ocen)

  • 3 godz.

Schabik był pyszny, soczysty rozpływał się w ustach. Dawno nie jadłam tak dobrego schabu.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości
    20 dkg suszonych moreli
    20 dkg śliwek suszonych
    1 szklanka wina czerwonego
    sól, pieprz kolorowy, olej
    pietruszka natka
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Schab z suszonymi owocami na winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • owoce namoczone we winie 1. Morele i śliwki wkładam do miseczki i zalewam winem czerwonym półwytrawnym i odstawiam na 30 minut.
  • schab nadziany owocami 2. Schab myję, osusza i nacinam wzdłuż na całej długości w 4 miejscach na głębokości 3 cm, co około 2 cm. Schabu nie docinam do końca czyli spodu. Solę i pieprzę dokładnie
    Śliwki i morele na przemian układam w nacięciach.
  • schab związant 3. Schab zawiązuje sznurkiem bardzo dokładnie i mocno ściskam. Układam w brytfannie skropionej oliwą i wstawiam do piekarnika na 80 minut temp 190 stopni. W między czasie podlewam winem które mi zostało z moczenia śliwek. Schab po upieczeniu obkładam kulkami pieprzu kolorowego i pokrojoną pietruszką. Kroję na plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Schab Suszone owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować