Został mi się schab i nie wiedziałam co z nim zrobić, więc wymyśliłam takie danie, a że nie jadłam jeszcze z daktylami schabu to spróbowałam sama zrobić. Polecam jest bardzo smaczne.
3 godz.
Składniki:
70 dag schabu
przyprawy: majeranek, zioła prowansalskie, chilli, sól i pieprz
10 dag daktyli suszonych
olej
4 duże marchewki
1 średnia cebula
200ml wody
odrobina mąki pszennej
Schab z suszonymi daktylami, marchewką i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab myjemy, osuszamy i robimy w środku otwór, wkładamy w środek daktyle. W naczyniu wlewamy odrobinę oleju, wsypujemy trochę przypraw wedle uznania, mieszamy wszystko, następnie otrzymaną masą przyprawową smarujemy schab (ja do tego używam silikonowy pędzelek). Zostawiamy taki schab na około 2 godz., żeby przeszedł przyprawami.
2.Marchewkę i cebulę kroimy w kostkę, następnie na odrobinie oleju smażymy, dodajemy wodę i dusimy, gdy marchewka będzie miękka, odlewamy trochę wody i posypujemy mąką, aby powstał sos (trzeba uważać żeby nie wpadły nam gródki).
3.Schab zalewamy wodą (nie cała szklanka) w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 40 min. w temperaturze 180 stopni.
Komentarze