Schab z suszonymi daktylami, marchewką i ziemniakami

4.51 (172 ocen)

  • 3 godz.

Został mi się schab i nie wiedziałam co z nim zrobić, więc wymyśliłam takie danie, a że nie jadłam jeszcze z daktylami schabu to spróbowałam sama zrobić. Polecam jest bardzo smaczne.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 70 dag schabu
    przyprawy: majeranek, zioła prowansalskie, chilli, sól i pieprz
    10 dag daktyli suszonych
    olej

    4 duże marchewki
    1 średnia cebula
    200ml wody
    odrobina mąki pszennej

    Ziemniaki lub ryż
Wystaw ocenę:

4.51 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab z suszonymi daktylami, marchewką i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy, osuszamy i robimy w środku otwór, wkładamy w środek daktyle. W naczyniu wlewamy odrobinę oleju, wsypujemy trochę przypraw wedle uznania, mieszamy wszystko, następnie otrzymaną masą przyprawową smarujemy schab (ja do tego używam silikonowy pędzelek). Zostawiamy taki schab na około 2 godz., żeby przeszedł przyprawami.
  • 2. Marchewkę i cebulę kroimy w kostkę, następnie na odrobinie oleju smażymy, dodajemy wodę i dusimy, gdy marchewka będzie miękka, odlewamy trochę wody i posypujemy mąką, aby powstał sos (trzeba uważać żeby nie wpadły nam gródki).
  • 3. Schab zalewamy wodą (nie cała szklanka) w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 40 min. w temperaturze 180 stopni.
  • 4. Podajemy z ziemniaki lub ryżem, wedle uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować