Schab z pomidorami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Po czasie spędzonym w biurze gotowanie jest dla mnie miłą odmianą. Pasję dzielę z mężem. Prowadzimy razem kulinarnego bloga. Bardzo lubimy też muzykę i podróże.

Składniki:

  • ● 1 kg schabu bez kości
    ● słoik suszonych pomidorów w oleju
    ● 4-5 łyżek marynowanych oliwek nadziewanych papryką
    ● 2-3 ząbki czosnku
    ● łyżka miodu
    ● 2 łyżki masła
    ● zioła prowansalskie
    ● świeża bazylia
    ● sól
    ● pieprz

Schab z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i rozcinamy
    wzdłuż dłuższego boku, ale nie
    do końca, tak by powstał prostokątny
    płat. Nacieramy rozgniecionym
    czosnkiem, oprószamy ziołami, solą i pieprzem.
    Przykrywamy i wkładamy do
    lodówki na 1-2 godziny
  • 2. Na schabie układamy pomidory
    i oliwki. Zwijamy w roladę
    i obwiązujemy nicią. Roladę obrumieniamy
    na maśle ze wszystkich
    stron. Układamy w brytfannie,
    polewamy tłuszczem ze
    smażenia i kilkoma łyżkami wody.
    Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze
    180 °C.
  • 3. 10 minut przed końcem
    pieczenia mięso smarujemy
    miodem i posypujemy świeżo
    zmielonym pieprzem. Schab
    dekorujemy listkami bazylii

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2010

Komentarze

Podobne przepisy