Schab z piekarnika z czosnkiem i ziemniakami

4.5 (151 ocen)

  • 1 godz. 30 min

obiad na niedzielę

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 600 g schabu
    2-3 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
    szczypta hyzopu
    oliwa
    majeranek
    2 listki laurowe
    ziemniaki

Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab z piekarnika z czosnkiem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab oczyścić z błony, naciąć w 3 miejscach wzdłuż na głębokość ok 2 cm, do nacięć włożyć czosnek pokrojony na plasterki. Skropić schab oliwą, obsypać ziołami i przyprawami. Na wierzchu położyć listki laurowe (można je połamać)
    Ziemniaki obrać, przekroić na ćwiartki przepłukać, i osączyć na sicie. Skropić oliwą i dodać pieprz, sól i majeranek.
    Schab ułożyć w brytfance, dookoła obsypać ziemniakami, Przykryć całość folią aluminiową i wstawić do piekarnika na ok 40 min , temp 180 st . Po tym czasie zdjąć folię i podpiec mięso i ziemniaki, ok 20 min. (termoobieg)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować