Schab z pieczarkami

4.5 (197 ocen)

Pyszny domowy obiad z mięsem w roli głównej. Duszony schab z dodatkiem pieczarek i cebuli, na bazie których powstaje pyszny i aromatyczny sos. Jest to danie łatwe w przygotowaniu, niewymagające specjalnego nakładu pracy. Polecam z ziemniakami lub kluseczkami, z ulubioną surówką.

Składniki:

  • 1 kg schabu
    50 dag pieczarek
    3 cebule
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka mąki
    3-4 łyżki masła klarowanego
    1-2 szklanki bulionu
    1/2 szklanki chleba razowego zmielonego
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i oprószyć mąką. W rondlu stopić 2 łyżki masła klarowanego i na silnym ogniu zarumienić mięso ze wszystkich stron. Zarumienione mięso pozostawić w rondlu, zmniejszyć płomień i przygotować warzywa.
  • 2. Cebule posiekać, grzyby pokroić w grube plasterki. Na patelni stopić resztę masła, zeszklić cebule, dodać grzyby, dusić razem ok. 10 min. Doprawić solą i pieprzem, przełożyć do mięsa. Wlać gorący bulion. Przykryć i dusić na małym ogniu około 1 godzinę.
  • 3. Pod koniec wsypać tarty chleb i dusić jeszcze około 10 min. Doprawić do smaku.

Porady

Zamiast schabu można wykorzystać karczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować