Schab z morelą

4.49 (171 ocen)

Uwielbiam domowe,pieczone mięsa

Składniki:

  • 1,5 schabu wieprzowego środkowego bez kości
    150 - 200 g suszonych moreli
    pieprz mielony
    tymianek suszony
    czosnek świeży
    sól
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.49 (171 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Schab z morelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso do pieczenia myjemy i osuszamy.Ostrym wąskim nożem robimy nacięcie wbijając go poziomo w środek "oka" mięsa z obu stron. Nacięcia powinny się spotkać w środku kawałka.W nacięcie wciskamy morele suszone bez pestek.Dociskam je jedną do drugiej aż zapełnię oba otwory.Następnie nacieramy mięso solą,czosnkiem,tymiankiem i pieprzem mielonym. Przypraw powinno być dość sporo.Ja dodatkowo obsypałam schab płatkami papryki.Zawijamy schab w folię i wkładamy na minimum 2 - 3 godziny do lodówki - najczęściej jednak na całą noc.
  • 2. Mięso pieczemy w rękawie w temperaturze 180'C.Czas pieczenia zależy od wagi mięsa.Jeśli schab waży 1,5 kg to pieczemy 1,5 godziny.Trzeba pamiętać,że po wyjęciu z piekarnika mięso w środku dalej się piecze zanim przestygnie,więc nie trzeba piec go zbyt długo.Jeśli chcemy podać schab na gorąco,to kroimy go dopiero po 15 minutach od wyjęcia z piekarnika.Mięso musi odpocząć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować