ok 1 kg schabu bez kości
Nadzienie:
100 g miękkiego masła
2 ząbki czosnku
100 g sera żółtego
1 pęczek cebulki zielonej
Dodatkowo:
sól
pieprz
pieprz cayenne
papryka słodka
2 ząbki czosnku
Schab z masłem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab umyć, osuszyć, naciąć kieszeń. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, cebulkę zieloną posiekać, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Wszystko dokładnie wymieszać wraz z masłem.
2.Zrobioną kieszeń w schabie napełnić farszem, spiąć wykałaczkami. Schab natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, natrzeć przyprawami. Odstawić do lodówki na ok 30 min.
3.Po tym czasie schab wstawić do piekarnika w temp. 180*C. piec ok 45 min. Pierwsze 25 min piec pod przykryciem, resztę czasu piec bez przykrycia, podlewając powstałym sosem.
Komentarze