Schab z masłem czosnkowym

4.5 (195 ocen)

Pyszny, aromatyczny i bardzo soczysty schab.

Składniki:

  • ok 1 kg schabu bez kości
    Nadzienie:
    100 g miękkiego masła
    2 ząbki czosnku
    100 g sera żółtego
    1 pęczek cebulki zielonej
    Dodatkowo:
    sól
    pieprz
    pieprz cayenne
    papryka słodka
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Schab pieczony Ser

Schab z masłem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie masła do schabu 1. Schab umyć, osuszyć, naciąć kieszeń. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, cebulkę zieloną posiekać, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Wszystko dokładnie wymieszać wraz z masłem.
  • przygotowanie schabu do pieczenia 2. Zrobioną kieszeń w schabie napełnić farszem, spiąć wykałaczkami. Schab natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, natrzeć przyprawami. Odstawić do lodówki na ok 30 min.
  • schab po upieczeniu 3. Po tym czasie schab wstawić do piekarnika w temp. 180*C. piec ok 45 min. Pierwsze 25 min piec pod przykryciem, resztę czasu piec bez przykrycia, podlewając powstałym sosem.
  • Smacznego! 4. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować