Schab z kością w czerwonej cebuli ze śliwkami

0 (0 ocen)

Plastry schabu z kością w postaci kotletów. Duszone w aromatycznym sosie z cebuli i śliwek węgierek. Kostka nadaje dodatkowego smaku, więc mięso znacząco różni się od takiego schabu bez kości. Polecam na niedzielny obiad.

Składniki:

  • 4 plastry schabu z kością
    sól
    pieprz czarny
    kardamon
    cynamon
    4 czerwone cebule
    300 g śliwek węgierek
    1/2 szklanki octu jabłkowego
    1 plasterek imbiru
    2 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki cukru brązowego
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Schab z kością w czerwonej cebuli ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry schabu rozbić tłuczkiem i oprószyć przyprawami, tj solą, pieprzem, kardamonem i cynamonem. Olej rzepakowy dobrze rozgrzać na patelni i obsmażyć na rumiano mięso. Smażyć krótko, około 1 minuty z każdej strony.
  • 2. Na głęboką patelnię lub garnek z szerokim dnem wlać odrobinę oleju. Wrzucić skrojoną w piórka czerwoną cebulę i połówki śliwek węgierek. Chwilę podsmażyć i dodać starty na tarce imbir, ocet, sos sojowy i cukier. Wymieszać, a po chwili położyć schabowe kotlety i podlać wodą, tak aby przykryła cebulę. Nakryć pokrywką i dusić, aż wszystko będzie miękkie. W razie konieczności można dolewać wodę, ale w efekcie końcowym powinna całkowicie odparować, pozostawiając gęsty sos cebulowo - śliwkowy. Mięso można podawać z gotowanymi ziemniakami. Smacznego :)

Porady

W sezonie zimowym można użyć mrożonych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona cebula Mięso Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować