Schab z jabłkiem i cebulą

5 (188 ocen)

Schab w zupełnie innej, pysznej odsłonie - w towarzystwie jabłek i cebuli.

Składniki:

  • 400 g schabu
    3 średnie cebule
    2 średnie jabłka
    starta skórka i sok z 1 małej cytryny
    1-2 łyżeczki musztardy delikatesowej
    3-4 łyżki oleju
    sól
    pieprz kolorowy
    2 czubate łyżeczki majeranku
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab z jabłkiem i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab kroimy na cienkie plastry i lekko rozbijamy. Każdy plaster z obu stron delikatnie solimy i smarujemy niewielką ilością musztardy. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, można na całą noc.
  • 2. Na rozgrzanym oleju szybko obsmażamy plastry schabu i odkładamy na talerz. Na tłuszczu ze smażenia mięsa przesmażamy cebule pokrojone w piórka do zeszklenia. Przyprawiamy solą, świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i majerankiem, mieszamy.
  • 3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy startą skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy. Dodajemy do cebuli na patelni, mieszamy i chwilę razem dusimy.
  • 4. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy 1/3 cebuli z jabłkami. Następnie układamy plastry schabu i przykrywamy pozostałą cebulą z jabłkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy 25 minut pod przykryciem, następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Majeranek Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować