Schab z jabłkiem i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab kroimy na cienkie plastry i lekko rozbijamy. Każdy plaster z obu stron delikatnie solimy i smarujemy niewielką ilością musztardy. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, można na całą noc.
2.Na rozgrzanym oleju szybko obsmażamy plastry schabu i odkładamy na talerz. Na tłuszczu ze smażenia mięsa przesmażamy cebule pokrojone w piórka do zeszklenia. Przyprawiamy solą, świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i majerankiem, mieszamy.
3.Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy startą skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy. Dodajemy do cebuli na patelni, mieszamy i chwilę razem dusimy.
4.Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy 1/3 cebuli z jabłkami. Następnie układamy plastry schabu i przykrywamy pozostałą cebulą z jabłkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy 25 minut pod przykryciem, następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze 10 minut.
Komentarze