Schab z jabłkami i pieczarkami

4.5 (161 ocen)

Delikatne mięso w niecodziennym towarzystwie

Składniki:

  • 6 kotletów ze schabu środkowego
    2 łyżki oleju
    DO PANIEROWANIA:
    2 łyżki mąki pszennej
    1/2 łyżeczki soli
    łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki
    duża szczypta świeżo zmielonego pieprzu
    PONADTO:
    duża czerwona cebula
    15 dag pieczarek
    1 duże kwaśne jabłko
    150 ml białego wytrawnego wina – u mnie domowe z jabłek
    200 ml śmietanki kremówki 30%
    szałwia
    tymianek
    rozmaryn
    granulowany czosnek
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Dania główne

Schab z jabłkami i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pokroić w ćwierć plasterki.
    Pieczarki oczyścić, pokroić w grube plastry.
    Jabłko umyć, nie obierać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na ósemki, a każdą ósemkę przekroić na pół.
    Mięso opłukać, osuszyć, delikatnie rozklepać tłuczkiem.
    Opanierować w mieszance mąki i przypraw, obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano, odłożyć na talerzyk.
  • 2. Na tą sama patelnię wrzucić cebulę, jabłko i pieczarki, obsmażyć aż zaczną się rumienić.
    Wlać wino i kremówkę, dodać szałwię, tymianek, rozmaryn i czosnek granulowany, delikatnie zamieszać i doprowadzić do wrzenia.
    Włożyć obsmażone wcześniej mięso i smażyć razem około 10 minut, aż mięso zmięknie, a sos się zredukuje.
  • 3. Danie zainspirowane przepisem Kamisa.

Porady

Zamiast schabu można użyć piersi z kurczaka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować