Schab z fasolką w pomidorach

4.5 (171 ocen)

Paseczki schabu duszone z fasolką szparagową w pysznym pomidorowym sosie.

Składniki:

  • 350 g schabu
    400 g fasolki szparagowej
    600 g mięsistych pomidorów
    1 strąk czerwonej papryki
    1/2 strączka papryczki chili
    2 duże ząbki czosnku
    1 duża cebula
    2-3 łyżki oleju
    sól
    cukier
    1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab z fasolką w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę oczyszczamy, myjemy, odcinamy końce, dłuższe strączki przecinamy na pół, krótsze pozostawiamy w całości. Fasolkę obgotowujemy przez 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru. Odcedzamy.
  • 2. Mięso dzielimy na plastry, które rozbijamy, a następnie kroimy w paseczki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Do mięsa dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy razem do zeszklenia cebuli. Dodajemy fasolkę, podlewamy łyżką wody i dusimy pod przykryciem 10 minut.
  • 3. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa z fasolką i dusimy 5 minut.
  • 4. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych. Paprykę słodką kroimy w paseczki, a chili drobno siekamy. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Papryki i czosnek dodajemy do potrawy, dusimy pod przykryciem 5-10 minut. Przyprawiamy solą do smaku, dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę, mieszamy i podajemy.

Porady

Schab z fasolką można podać z dodatkiem ziemniaków lub ryżu, albo jako samodzielne danie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa Papryka Pomidor Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować