Schab z dzika w jabłkach

4.5 (159 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Pyszny soczysty schab z dzika pieczony w jabłkach. Świetnie smakuje na zimno jak na gorąco. Idealna propozycja na święta.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 1,5-2kg schabu z dzika
    musztarda francuska
    3-4 łyżki sosu sojowego
    2-3 łyżki miodu
    majeranek
    2-3 ząbki czosnku
    ziele angielskie
    kilka ziaren jałowca
    liść laurowy
    1 jabłko
    kieliszek czerwonego wina
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab z dzika w jabłkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Musztardę mieszamy z miodem i sosem sojowym. Mieszanką nacieramy mięso i zostawiamy je na noc. Mięso wkładamy do brytfanny, wrzucamy zgnieciony czosnek, ziele angielskie, liścia laurowego, ziarna jałowca okładamy jabłkiem, zalewamy winem. Pieczemy pod przykryciem ok. 1 godziny w temperaturze ok. 180 stopni C. Po tym czasie mięso odkrywamy i posypujemy majerankiem i pieczemy jeszcze ok. 30 minut, do czasu, aż po nakłuciu patyczkiem będzie wyciekał sok, a nie krew.

Porady

Mięso można od razu podawać po upieczeniu lub ostudzić i podawać jako wędlinę. Jak każda dziczyzna taki schab świetnie komponuje się z dżemem z porzeczek, borówki lub żurawiny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować