Od lat gromadzę i skrzętnie zapisuję różne przepisy. Na zwyczajne dania na co dzień i bardziej wyszukane– na większe okazje. Jednym z nich jest schab faszerowany papryką.
Składniki:
● 1 kg schabu bez kości
● po 1 strąku czerwonej i zielonej papryki
● 1 tost
● 1/2 pęczka natki pietruszki
● 2 żółtka
● 2 łyżki startego żółtego sera
● 2 łyżeczki musztardy
● sól
● biały pieprz
● 1-2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej
● 1/2 l bulionu
● 4 łyżki oleju
● 100 ml śmietany kremówki
● cebula
● 3 łyżki zasmażki błyskawicznej
Schab z dwoma farszami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso nacinamy dwa razy
wzdłuż. Papryki przekrawamy
i oczyszczamy z gniazd nasiennych.
Siekamy po jednej połówce
czerwonej i zielonej. Kromkę
pieczywa tostowego kruszymy.
Natkę pietruszki siekamy.
2.Do posiekanej zielonej papryki
dodajemy połowę pokruszonego
tosta, natkę, żółtko, łyżkę
sera i musztardę. Mieszamy
i doprawiamy.
3.Posiekaną czerwoną paprykę
mieszamy z pozostałymi okruszkami,
żółtkiem, pastą paprykową
i serem, doprawiamy i mieszamy.
Farszami napełniamy
kieszenie w mięsie. Obwiązujemy
schab nitką, nacieramy solą i pieprzem. Rumienimy na oleju
i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Dookoła układamy
pokrojone w paski połówki
papryki i cebulę. Pieczemy godzinę
w naczyniu żaroodpornym
w temperaturze 200° C. Od czasu
do czasu mięso podlewamy
bulionem.
4.Sos powstały podczas pieczenia
miksujemy, mieszamy ze
śmietaną, zagęszczamy zasmażką
i doprawiamy. Zagotowujemy,
podajemy do upieczonego
schabu.
Komentarze