Schab z dwoma farszami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Od lat gromadzę i skrzętnie zapisuję różne przepisy. Na zwyczajne dania na co dzień i bardziej wyszukane– na większe okazje. Jednym z nich jest schab faszerowany papryką.

Składniki:

  • ● 1 kg schabu bez kości
    ● po 1 strąku czerwonej i zielonej papryki
    ● 1 tost
    ● 1/2 pęczka natki pietruszki
    ● 2 żółtka
    ● 2 łyżki startego żółtego sera
    ● 2 łyżeczki musztardy
    ● sól
    ● biały pieprz
    ● 1-2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej
    ● 1/2 l bulionu
    ● 4 łyżki oleju
    ● 100 ml śmietany kremówki
    ● cebula
    ● 3 łyżki zasmażki błyskawicznej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab z dwoma farszami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schab z dwoma farszami 1. Mięso nacinamy dwa razy
    wzdłuż. Papryki przekrawamy
    i oczyszczamy z gniazd nasiennych.
    Siekamy po jednej połówce
    czerwonej i zielonej. Kromkę
    pieczywa tostowego kruszymy.
    Natkę pietruszki siekamy.
  • Schab z dwoma farszami 2. Do posiekanej zielonej papryki
    dodajemy połowę pokruszonego
    tosta, natkę, żółtko, łyżkę
    sera i musztardę. Mieszamy
    i doprawiamy.
  • Schab z dwoma farszami 3. Posiekaną czerwoną paprykę
    mieszamy z pozostałymi okruszkami,
    żółtkiem, pastą paprykową
    i serem, doprawiamy i mieszamy.
    Farszami napełniamy
    kieszenie w mięsie. Obwiązujemy
    schab nitką, nacieramy solą i pieprzem. Rumienimy na oleju
    i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
    Dookoła układamy
    pokrojone w paski połówki
    papryki i cebulę. Pieczemy godzinę
    w naczyniu żaroodpornym
    w temperaturze 200° C. Od czasu
    do czasu mięso podlewamy
    bulionem.
  • 4. Sos powstały podczas pieczenia
    miksujemy, mieszamy ze
    śmietaną, zagęszczamy zasmażką
    i doprawiamy. Zagotowujemy,
    podajemy do upieczonego
    schabu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Notka redakcyjna

PP_09-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować