Schab z brzoskwiniami w galarecie

4.51 (156 ocen)

Pięknie się prezentuje i każdemu smakuje

Składniki:

  • 1 kg schabu
    kilka cienkich plasterków słoniny do obłożenia schabu
    przyprawy:
    sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, 4 ząbki zmiażdżonego czosnku
    bulion z winem białym wytrawnym ( w stosunku 1:1) do podlewania
    żelatyna z przyprawami na 1 litr
    4 - 5 połówek brzoskwiń z puszki
    trochę winogron bezpestkowych
    kilka śliwek kalifornijskich do nadziania schabu
Wystaw ocenę:

4.51 (156 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Schab z brzoskwiniami w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0hcqql1 1. Schab natrzeć czosnkiem i przyprawami, nadziać śliwkami, odłożyć do lodówki na kilka godzin. Następnie włożyć do żaroodpornego naczynia, na wierzch schabu ułożyć cieniutkie plasterki słoniny, które też posypać przyprawami, podlać bulionem.

    Wstawić do gorącego piekarnika, piec ok.1,5 godziny w temperaturze 180 stopni, często podlewając.

    Upieczony schab wyjąć, dobrze schłodzić.

    Zimny pokroić w plastry (ok.1 cm), ułożyć na półmisku, razem z brzoskwiniami i winogronami.

    Żelatynę rozpuścić w 1 litrze wody, przecedzić, ostudzić. Można do niej dodać ze 2 łyżki sosu od pieczeni.

    Tężejącą galaretką zalać schab z owocami.

Porady

Możemy upiec schab bez słoninki, ale dodatek jej powoduje że schab nie wysycha i jest bardziej soczysty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Owoce Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować