Schab z 5 składnikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: plastry schabu delikatnie rozbić, natrzeć solą, pieprzem, papryką i kminkiem, odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, posolić, wymieszać, odstawić na 1/2 godziny. Pieczarki opłukać, oczyścić, pokroić w plasterki. Słoninę pokroić w kostkę. Na dno naczynia wyłożyć pokrojoną słoninę, następnie 2 plastry schabu, część cebuli i pokrojone pieczarki. Czynność powtórzyć jeszcze 2 razy. Wierzch delikatnie oprószyć pieprzem, posmarować majonezem. Wstawić do piekarnika i zapiekać 10 minut w temp. 180 stopni. Następnie zmniejszyć temp. do 150 stopni i dusić około 50 minut. Pod koniec duszenia danie przykryć plastrami sera i zapiekać około 5 minut.
Danie podawać z dowolną surówką, ziemniakami lub ciemnym pieczywem.
Komentarze