Schab wieprzowy nadziewany serem camembet

4.5 (194 ocen)

  • 30 min

Oryginalny sposób na potrawę ze schabu, szybki i naprawdę pyszny :-) coś innego niż tradycyjny kotlet schabowy panierowany...

  • 30 min

Składniki:

  • - 4 plastry schabu wieprzowego
    - 1 krążek sera camembert naturalny luz z ziołami (wedle uznania)
    - pieprz , sól
    - słodka czerwona papryka w proszku
    - jajko
    - bułka tarta
    - tłuszcz do smażenia
    Ponadto:
    - 8 średnich młodych ziemniaków
    - przyprawa do ziemniaków
    - świeży koperek
    - 3 pomidory
    - 1 ogórek
    - 4 rzodkiewki
    - kilka liści sałaty
    - gotowy sos koperkowo-ziołowy
    - 3 łyżki oliwy z oliwek
    - 3 łyżki wody mineralnej
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab wieprzowy nadziewany serem camembet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rozpływający się camembert 1. Kotlety delikatnie rozbijamy, posypujemy solą, pieprzem i papryką z obu stron. Ser przekrawamy wzdłuż tak, aby powstały na dwa takie same krążki. Na jeden kotlet kładziemy krążek sera i przykrywamy go drugim kotletem. Brzegi dokładnie zawijamy tak, aby ser podczas smażenia nam nie wypłynął. Drugi kotlet robimy analogicznie jak pierwszy. Jajko dokładnie rozkłócimy, w którym zanurzamy kotlet nadziewany serem po czym obtaczamy w bułce tartej i smażymy na małym ogniu na rozgrzanej patelni. Tak długo smażymy, aż kotlet zrumieni się i będzie miękki a ser będzie miał konsystencję płynną. Łatwo można to sprawdzić poprzez naciskając środek kotleta ( powinien być miękki). Jeśli chodzi o dodatki to wybrałam młode ziemniaki w mundurkach, które należy dokładnie umyć i ugotować z odrobiną soli. Po ugotowaniu należy dodać do smaku przyprawę do ziemniaków i świeżo poszatkowany koperek. Jeśli chodzi o surówkę to jest ona bardzo prosta. Wszystkie warzywa (dwa plastry pomidora należy odłożyć) należy pokroić, sałatę porwać i dodać sos rozrobiony z oliwą i wodą. Odłożone dwa plastry pomidora należy zrumienić na rozgrzanej patelni. Na talerzu układamy surówkę, ziemniaki, kotlet a na nim plaster pomidora. I gotowe :-)

Porady

Należy pamiętać, by przy rozbijaniu nie przerwać ciągłości mięsa, ponieważ podczas smażenia będzie nam wypływać ser.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować