schab we włoskiej kapuście z pieczarkami i marchewką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Po prostu świetny obiad dla całej rodziny, możemy je potraktować jak sycącą zupę lub dodać ziemniaki lub ryż i spreparować drugie danie, wg gustu, polecamy bardzo :)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
    1 średnia główka włoskiej kapusty
    4 średnie marchewki
    0,5 - 0,7 kg pieczarek
    2 średnie cebule

    marynata:
    8 łyżek maggi
    4 łyżki oleju
    3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka (płaska) papryki słodkiej
    1 łyżeczka pieprzu (optymalnie ziołowego)
    papryka ostra wg smaku (dla lubiących - 1 łyżeczka)

    dodatkowo:
    sól, pieprz (ewentualnie)
    2 liście laurowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Schab we włoskiej kapuście z pieczarkami i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xx 1. Mięso pokroić w paseczki, dodać składniki marynaty, wymieszać porządnie, przykryć folią, włożyć do lodówki na 12 - 24 godziny.

    Następnego dnia kapustę pokroić średnio grubo, wrzucić do sporego gara, zalać wodą, lekko posolić, gotować na półmiękko. Potem wrzucić pokrojoną w plasterki marchewkę, gotować około 10 minut.

    Pieczarki umyć, pokroić na mniejsze cząstki (użyłam samych kapeluszy), przesmażyć na tłuszczu, wrzucić do kapusty.
    Na tym samym tłuszczu zeszklić posiekane cebule, dodać do kapusty wraz z liśćmi laurowymi i ewentualnie odrobiną pieprzu.
  • xx 2. Mięso w marynacie wrzucić na sporą patelnię lub woka, przesmażyć na sporym ogniu, dodać do kapusty z marchewką.
    Wszystko razem gotować do miękkości mięsa ewentualnie uzupełniając wywar i dość często mieszając.
    Pod koniec ewentualnie finalnie doprawić i gotowe :)

Porady

Porcja na 5 osób. P.S. Funkcję soli pełni tutaj "maggi".

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kapusta włoska Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować