Schab w sosie śmietanowo-serowym

4.5 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wychowuję 3-letniego urwiska. Gotuję dla rodziny i czasami dla przyjaciół. Schab to doskonały pomysł na obiad i przyjęcie.

Składniki:

  • ● 1/2 kg schabu bez kości
    ● ok. 10 małych pieczarek
    ● 2 małe cebule
    ● mała główka czosnku
    ● ok. 20 dag żółtego sera
    ● ok. 3 łyżek śmietany 18-proc.
    ● mąka
    ● natka
    ● szczypiorek
    ● słodka mielona papryka
    ● pieprz
    ● kostka rosoł.
    ● olej
    ● sól
    ● majeranek
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab w sosie śmietanowo-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab kroimy na 3 kotlety,
    rozbijamy i oprószamy pieprzem,
    solą i papryką. Obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Kotlety
    wyjmujemy, a na tłuszcz wsypujemy
    pokrojone w małą kostkę
    cebule i trzonki pieczarek. Doprawiamy
    solą i majerankiem. Mieszamy
    i podsmażamy.
  • 2. Mięso ponownie wkładamy na
    patelnię, wsypujemy pokrojone
    w plasterki pieczarki i posiekany
    czosnek (trochę odkładamy).
    Podlewamy wodą, wkruszamy
    kostkę i dusimy ok. 40 minut.
    Dodajemy posiekane szczypiorek
    i natkę oraz resztę czosnku. Łyżkę
    mąki rozrabiamy ze śmietaną, wlewamy do mięsa. Chwilę dusimy.
    Posypujemy startym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_05-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować