Schab w sosie paprykowym

4.49 (194 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Mam sporo czasu na kulinarne eksperymenty :) to danie polecam wszystkim, którym znudził się tradycyjny schabowy :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 grube plastry schabu
    1 papryka
    1 duża cebula
    1 ząbek czosnku
    1/2 l bulionu drobiowego
    1 op. przyprawy do wieprzowiny
    3 łyżki śmietany
    1 kopiata łyżeczka mąki
    1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
    pieprz, sól, zioła prowansalskie, olej do smażenia, świeża natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.49 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Schab w sosie paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab cienko rozbijamy. Oprószamy z obu stron przyprawą do wieprzowiny i pieprzem. Podsmażamy mięso z obu stron na oleju do uzyskania złotego koloru.
  • 2. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Pokrojone warzywa podsmażamy na oleju, aż zmiękną. Następnie do warzyw dodajemy bulion i zagotowujemy. Śmietanę mieszamy z mąką, rozprowadzamy kilkoma łyżkami gorącego bulionu i wlewamy do sosu. Całość mieszamy i gotujemy pod przykryciem 5 minut. Sos zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką w proszku i ziołami. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a na końcu posiekaną natkę pietruszki.
  • 3. Do tak przygotowanego sosu dodajemy podsmażone mięso. Ponownie stawiamy na małym ogniu i dusimy razem ok. 10-15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Papryka Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować