Schab w sosie ogórkowym

4.5 (140 ocen)

Smak tego sosu jest oryginalny i niepowtarzalny. Zasmakuje wielbicielom zupy ogórkowej.

Składniki:

  • 400g schabu
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    1/2 łyżeczki papryki chilli
    4 krople Tabasco
    szczypta soli i pieprzu
    2 cebule
    500ml bulionu warzywnego
    350g kiszonych ogórków kiszonych
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ogórki kiszone Dania główne

Schab w sosie ogórkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry schabu rozbijamy i kroimy w kostkę. Mięso umieszczamy w misce, dodajemy: 2 łyżki oleju, łyżeczkę papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, pół łyżeczki chilli, 4 krople tabasco, sól i pieprz do smaku.
  • 2. Na rozgrzaną patelnię przekładamy przyprawione mięso. Smażymy około 10 minut, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy. Wlewamy 500ml wody, kostkę rosołową, dusimy około 30 minut, do odparowania większości wody.
  • 3. Ogórki ścieramy na tarce lub miksujemy w blenderze. Dodajemy do mięsa wraz z 1/2 szklanki wody. W odrobinie wody rozrabiamy łyżkę mąki, dodajemy do sosu, dusimy kilka minut aż zgęstnieje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować