Schab w sosie morelowym

4.5 (198 ocen)

  • 60 min

Schab w lekko słodkim sosie morelowym, doprawiony na ostro curry i kurkumą. Danie szybkie i proste, najlepiej skomponuje się z ryżem. Zamiast schabu można użyć piersi z kurczaka lub indyka.

  • 60 min

Składniki:

  • 6 plastrów schabu
    pół szklanki suszonych moreli
    łyżka miodu
    łyżeczka musztardy
    szklanka bulionu warzywnego
    przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka majeranku, czosnek granulowany, kurkuma, curry
    3 łyżki oliwy
    2 łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab w sosie morelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Morele zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do namoczenia na pół godziny. Odsączamy i kroimy w paseczki. Plastry mięsa lekko rozbijamy. Oliwę mieszamy z majerankiem, pieprzem, i czosnkiem. Marynatą nacieramy mięso i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. Następnie mięso obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Wlewamy bulion, dodajemy morele i dusimy pod przykryciem do miękkości sprawdzając od czasu do czasu czy sos nie wyparował. Pod koniec doprawiamy miodem, musztardą i przyprawami. Gdy mięso jest miękkie można je wyjąć, a sos zmiksować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować