• Schab w sosie cygańskim

    Dodane przez: Cukiereczek

  • Pyszne mięso z warzywami połączone z aromatycznym sosem cygańskim - Pomysł na wystawny obiad

  • Składniki

    1 kg schab bez kości,
    4 jajka,
    bułka tarta do panierowania,
    sos cygański 400ml (np. Develey),
    3 papryki czerwone,
    1/2 kg pieczarek,
    1/2 kg cebuli,
    ananas w puszce,
    sól,
    pieprz,
    papryka słodka,
    olej do smażenia

  • Sposób przygotowania

    1.
    Schab w sosie cygańskim - krok 1

    Schab dzielimy na mniejsze kotlety, każdy z nich rozbijamy tłuczkiem. Jajka rozkłócamy z solą i pieprzem. Mięso maczamy w jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron.

    2.
    Schab w sosie cygańskim - krok 2

    Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.

    3.
    Schab w sosie cygańskim - krok 3

    Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ananasa kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy i dodajemy pieczarki.

    4.
    Schab w sosie cygańskim - krok 4

    Dusimy razem około 5 minut. Kolejno dorzucamy paprykę i dusimy jeszcze 15 minut.

    5.
    Schab w sosie cygańskim - krok 5

    Następnie dodajemy ananasa i sos cygański i dokładnie mieszamy.

    6.
    Schab w sosie cygańskim - krok 6

    Całość dusimy około 15 minut i doprawiamy do smaku.

    7.
    Schab w sosie cygańskim - krok 7

    Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę mięsa. Wykładamy na nią warstwę z sosem i postępujemy tak aż do skończenia składników. Naczynie żaroodporne zamykamy. Ostatnia warstwę powinny stanowić warzywa.

    8.
    Schab w sosie cygańskim - krok 8

    Mięso zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę i 20-25 minut. Polecam kroić mięso jak ciasto, wówczas świetnie widać utworzone warstwy. Potrawa zaspokoi głód kilka osób więc polecam ją szczególnie na większe rodzinne obiady. Smacznego :)

  • Słowa kluczowe (tagi):

    moj_niedzielny_obiad
  • dodaj komentarz 12 komentarzy
    • Konto nieaktywne
      2012-11-12T19:49:45+01:00 Konto nieaktywne
      ale superaśne danie
    • alinkaw54
      2012-11-12T20:06:47+01:00 alinkaw54
      Bardzo superaśne,lecz ja podobne danie robię lecz bez panierki z bułki,obsmazam tylko mięsko otoczone w mące ,obkładam warzywami i zapiekam ......
    • Gość
      2012-11-12T21:03:18+01:00 gość IP: 85.237.*.*
      a co jesli dania nam zostanie ?odgrzac to mozna czy jak ?w mikrofali?
    • alinkaw54
      2012-11-12T21:39:51+01:00 alinkaw54
      Oczywiście można odgrzc,można również zamrozić......
    • Cukiereczek
      2012-11-13T07:10:23+01:00 Cukiereczek
      no właśnie mnie sporo zostało i odgrzałam je po prostu an patelni na bardzo małym ogniu z odrobiną tłuszczu. Myślę, że w mikrofali jeszcze lepiej się odgrzeje ;)
    • Konto nieaktywne
      2012-11-13T07:53:15+01:00 Konto nieaktywne
      Ja z kolei nie używam mikrofali, bo dania w niej podgrzane mi nie smakują. gdy muszę podgrzać kotlety mielone czy inne danie robię to w kąpieli wodnej ustawiając potrawę na sitku lub wkładce metalowej z nóżkami. Polecam tą metodę, bowiem dania są wtedy soczyste i smaczne.Moja mikrofala wegetuje na strychu. To tylko taka moja sugestia. Pozdrawiam serdecznie
    • alinkaw54
      2012-11-13T14:52:49+01:00 alinkaw54
      Dobra rada na odgrzewanie w mikrofali ,nauczyłam sie pracując w kuchni w hotelu za granicą...więc na naczynie w którym znajduje sie potrawa nałożyć kling film tzn folię cienką spożywczą i wstawic do mikrofali ,potrawa wtedy nie wysych ,jest soczysta ....pozdrawiam serdecznie
    • anka1988
      2012-11-20T20:07:06+01:00 anka1988
      Ja też nie używam zbytnio microfali, obiad w niej to już zupełnie mi nie spakuje, wolę odgrzać sobie na patelni, troszkę dłużej to zajmuje a o wiele lepiej smakuje :) Mikrofale używam do podgrzewania np. herbaty albo napojów z lodówki aby nie były takie zimne :P
    • alinkaw54
      2012-11-20T20:41:14+01:00 alinkaw54
      ok...ale odgrzewając na patelni zazwyczaj trzeba dodac jakiś tłuszcz najpierw ..a tluszcze w nadmiarze......w mikrofali odgrzewamy beztłuszczowo ..polecam bardzo moja metode a dodatkowy plus to jest ...kuchenka czyściutka ,oraz potrawa bez dodatkowego tłuszczu....smacznego!!!
    • aniak
      2012-12-03T15:34:30+01:00 aniak
      Bardzo dobre danie już wypróbowane. Pozdrawiam serdecznie.
    • Cukiereczek
      2012-12-03T15:35:19+01:00 Cukiereczek
      aniak cieszę się ogromnie, że smakowało :)
    • Gość
      2014-01-19T17:03:59+01:00 gość IP: 10.10.*.*
      Pyszny, obiad na 7 oswób dorosłych i jeszcze zostalo ;)

Dodane przez: Cukiereczek

Cukiereczek 470

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-11-12T19:48:49+01:00

3285 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Zobacz, kto poleca ten przepis

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Przepis z magazynu: PPWS_01-2013

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »