Schab w sosie chrzanowym

4.97 (175 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Dość popularne danie, ale każdy robi je po swojemu. Polecam, pycha.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 plastrów schabu ok. 400 g
    sól
    mąka pszenna do oprószenia kotletów
    2 łyżki smalcu
    3 łyżki śmietany 18 %
    3 łyżki chrzanu ze słoiczka ( Krakus )
    sól do smaku
    1/3 łyżeczki cukru
    pieprz młotkowany z kolendrą
    kiełki rzodkiewki, koperek do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.97 (175 ocen)

Zobacz również:

Schabowy Sos chrzanowy Dodatki

Schab w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety delikatnie rozbić. Posolić i oprószyć mąką pszenną z każdej strony. Na patelni rozgrzać smalec i usmażyć kotlety z każdej strony na złoty kolor. Dodać szklankę przegotowanej, gorącej wody i dusić mięso ok. 25 min. Jeśli zaistnieje potrzeba, dodać wody.
    Następnie przełożyć mięso na talerz, a do wywaru dodać śmietanę i chrzan. Dobrze wymieszać, zagotować. Dodać sól do smaku, pieprz młotkowany z kolendrą, cukier. Odparować sos jeśli chcemy, żeby był bardziej gęsty. Włożyć ponownie mięso na patelnię, do sosu.
    Podawać z ziemniakami i surówką. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też przepis na: schab pieczony

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować