Schab w sezamowej skorupce

0 (0 ocen)

Pyszny i miękki schab nadziewany suszonymi śliwkami w chrupiącej skorupce z sezamu i syropu klonowego. Idealne na niedzielny bądź świąteczny obiad

Składniki:

  • 700 g schabu
    70 g śliwek suszonych moczonych w alkoholu

    Skorupka:
    5 płaskich łyżek sezamu
    3 łyżki syropu klonowego
    4 łyżeczki mąki
    1 łyżka oleju

Schab w sezamowej skorupce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na środku schabu za pomocą noża zrób dziurę na wylot. Do środka włóż śliwki
  • 2. Sezam zmiel w młynku. Dodaj syrop, olej i mąkę i wymieszaj.
  • 3. Wierzch schabu nasmaruj papką z sezamu. Wstaw do lodówki na całą noc.
  • 4. Piekarnik nagrzej do 200 ' termoobieg. Wstaw schab i piecz 20 min.
    Po tym czasie schab podlej niewielką ilością wody przykryj i zmniejsz temp do 180' piecz 40 min

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy