Schab w pomarańczy ze szpinakiem.

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Pyszny schab w marynacie pomarańczowej. Zawsze znajdzie swoich zwolenników w moim domu.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 8 plastrów schabu wieprzowego
    1 duża pomarańcza
    pieprz czarny do smaku
    sól do smaku
    3 ząbki czosnku
    olej do smażenia.

    Dodatkowo:

    1 opakowanie szpinaku Hortex
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki masła.
    sól i pieprz do smaku.

Schab w pomarańczy ze szpinakiem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schab w pomarańczy ze szpinakiem. 1. Schab pokrojony na 1 cm plastry nacieramy drobno pokrojonym czosnkiem.
    Układamy w szerokiej misce porcje mięsa, solimy i posypujemy pieprzem.
    Przykrywamy kolejnymi plastrami i także doprawiamy do smaku.
    Gdy już mamy wszystkie mięso w misce wyciskamy na nie sok z jednej pomarańczy.
    Przykrywamy folią aluminiową i chłodzimy w lodówce około 2 godzin.
    Po wyjęciu mięsa osuszamy je ręcznikami papierowymi.
    Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy schab z obu stron na złoty kolor.

    Na drugiej patelni lub w rondelku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę, a następnie dodajemy rozdrobniony szpinak. Smażymy chwilę .
    Doprawiamy solą i pieprzem.

    Na talerz wykładamy porcje szpinaku a na niego plastry schabu. Ozdabiamy plastrami pomarańczy.

Komentarze

Podobne przepisy