Schab w orientalnym sosie z makaronem soba

0 (0 ocen)

  • 30 min

U nas gotuje się w ten sposób...mam dwa produkty (makaron soba i schab) i robimy totalnego freestyla. W zasadzie to najważniejsze później są przyprawy i wcale nie chodzi o to, że im więcej, tym lepiej. Tak zabija się smak składników głównych, a nie o to tutaj chodzi.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 kotlety schabowe p 150 g
    200 g makaronu soba
    4 dymki
    1 cm świeżego imbiru
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju
    1/2 łyżki przyprawy 5 smaków
    2 łyżki jagód goji
    1 łyżeczka sambal oelek
    1 łyżeczka (pełna) mąki ziemniaczanej
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab w orientalnym sosie z makaronem soba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dymki kroimy w talarki, podsmażamy razem z plastrami schabu, posiekanym imbirem i czosnkiem na rozgrzanym oleju (bardzo krótko). Dodajemy przyprawę, dosłownie chwilę smażymy, do połączenia przyprawą wszystkich składników. Zalewamy wrzątkiem (ok. 300-350 ml), zmniejszamy płomień.

    Następnie dodajemy jagody, sambal oelek i dusimy na wolnym ogniu ok. 10 min.

    W tym czasie gotujemy makaron wg przepisu zawartego na opakowaniu.

    Mąkę rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody, dodajemy do sosu z mięsem. Zagęszczamy sos i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

    Na talerze nakładamy makaron, układamy na nim mięso i polewamy powstałym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować