SCHAB W MLEKU

4.5 (150 ocen)

Jest to doskonały pomysł na niedzielny obiad. Przygotowane w taki sposób mięso jest miękkie i soczyste.

Składniki:

  • - ok. 1,5 kg schabu bez kości
    - 1 l mleka
    - 2 łyżki oleju
    - gałka muszkatołowa (pół łyżeczki)
    - 3 ząbki czosnku
    - sól, pieprz

    Zamiast ziemniaków proponuję PLACKI OTRĘBOWE (wersja mniej kaloryczna).

    -5 łyżek otrębów owsianych
    -2 jajka
    -3 płaskie łyżki serka homogenizowanego
    - sól, pieprz
    - dodatkowo ok.2 łyżeczki chrzanu
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab w mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab przyprawić solą i pieprzem, do miski wlać mleko i marynować mięso przez całą noc.
  • 2. Następnie schab obsmażyć ze wszystkich stron na oleju, a mleko zagotować w garnku dodając rozgniecione ząbki czosnku i inne przyprawy. Do wrzącego mleka włożyć obsmażony schab. Dusić pod przykryciem około 1,5-2 godzin.
  • 3. Kiedy schab będzie gotowy - wyjąć mięso, a sos przecedzić i zagęścić.
    Mięso pokroić w plastry i podawać z powstałym mlecznym sosem.
  • 4. Otręby, jajka i serek razem mieszamy, wylewamy na blachę wyłożoną papierem (smarujemy cienko, formując prostokąt) i pieczemy w piekarniku w temp. 160-170o ok. 10min

    Następnie wyciągamy z piekarnika smarujemy cieniutko chrzanem i powstałym sosem mlecznym ze schabu. Zwijamy w rulonik i kroimy 2 cm kawałki.
  • 5. Jako SAŁATKĘ polecam pokrojone w kostkę pomidory, ogórki kiszone i cebulę z dodatkiem oliwy i natki pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Czosnek Mleko Otręby Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować