Schab w marynacie miodowo-czosnkowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami marynaty.
Schab: Mięso umyć i osuszyć i posmarować marynatą. Zostawić na noc w lodówce. Na drugi dzień włożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku ok. 90minut w 180 stopniach. Od czasu do czasu polewając mięso powstałym podczas pieczenia sosem.
Podawać jako zimną przystawkę lub jako mięso do obiadu np. z prażonymi jabłkami z majerankiem.
2.Prażone jabłka z majerankiem
Składniki na 2 porcje:
500g kwaśnych jabłek (szara reneta)
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
Majeranek
Przygotowanie:
Obrane jabłka pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne. Przełożyć do rondelka, w którym jest roztopione masło z miodem. Doprawić majerankiem i prażyć ok. 10 minut często mieszając. Podawać na zimno lub ciepło do pieczonych mięs.
Komentarze