Schab w marynacie miodowo-czosnkowej

4.99 (161 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Aromatyczne mięsko podane w elegancki sposób.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1,5 kg schabu
    Marynata miodowo czosnkowa:
    3 łyżki miodu
    4 – 5 ząbków czosnku
    6 łyżek oleju
    3 łyżki musztardy
    Sok z jednej cytryny
    Sól, pieprz
    Suszony czosnek i cebula
Wystaw ocenę:

4.99 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab w marynacie miodowo-czosnkowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami marynaty.
    Schab: Mięso umyć i osuszyć i posmarować marynatą. Zostawić na noc w lodówce. Na drugi dzień włożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku ok. 90minut w 180 stopniach. Od czasu do czasu polewając mięso powstałym podczas pieczenia sosem.
    Podawać jako zimną przystawkę lub jako mięso do obiadu np. z prażonymi jabłkami z majerankiem.
  • 2. Prażone jabłka z majerankiem
    Składniki na 2 porcje:
    500g kwaśnych jabłek (szara reneta)
    1 łyżka miodu
    1 łyżka masła
    Majeranek
    Przygotowanie:
    Obrane jabłka pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne. Przełożyć do rondelka, w którym jest roztopione masło z miodem. Doprawić majerankiem i prażyć ok. 10 minut często mieszając. Podawać na zimno lub ciepło do pieczonych mięs.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata Miód Schab

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować